reportage utställning 2013

Reportage utställning Fölchampionat och utställning 12 oktober 2013
se länk med bilder

 

Trots det till en början svala intresset för årets utställning, blev det 10 vackra hästar som samlades på Ängsgården för att få en bedömning av domare Birgitta Larsson.
Vi var väldigt kort om funktionärer, vilket ledde till att de som var på plats fick göra så gott de kunde mellan visningarna av egna och andras hästar.
Några missar blev det, men vi hoppas på överseende från våra deltagare och att allt blev rätt till slut med priser och resultat!

Att vara multifunktionärer är inte alltid optimalt, men vi fick ihop det till slut!

 

Årets fölchampionat bestod endast av två individer, men vilka fina föl! Båda lovordades av domaren och belönades högt. Årets Fölchampion blev Gulmåras Palas, med hela 43p! Med luftiga gångarter och fin sida fick han raden 99889. Domaren ville att han skulle sparas som hingstämne, men Palas saknar tyvärr ett stamboksfört sto i femte ledet. (För att bli godkänd hingst krävs fem generationer stamboksfört.) Tvåa blev fina Krom, som belönades med 40p och även han fick goda omdömen, bland annat för sin utmärkta skritt.

Gulmåras Palas och mamma Ilse                     Krom och mamma Monett 3035

 

Bland ettåringarna var det Nike Grönkulla som föll domaren mest i smaken för dagen, även hon fick ett stort plus för skritten och slutade på 39p. Cezil, med inlånad visare då matte är skadad, belönades med 38p. Lite blyg för dagen och ville hellre vara med de andra hästarna än att visa sina lätta fina rörelser, men gjorde bra ifrån sig till slut. Vi hade också en representant för världen utanför fjordhästen, ettårshingsten Peregrin av irisch cobtyp, som fick 38p och bländade och med sin fantastiskt skinande skäckfärg i svart och vitt, utmärkt visad.

Cezil med lånad dagisfröken                                                                        Unghingsten Peregrin

 

Tvåårsringen bestod av valacken Atlas Grönkulla och stoet Vackra. Vackra belönades med en 9a för sin goda rastyp och samlade ihop 39p och Atlas fick 38p, välbenad och med bra skritt.

 

Vackra Vackra                                                                                           Atlas Grönkulla och Nike Grönkulla med familj

 

Den sista klassen var öppen för hästar födda 2010 eller tidigare. Först ut var Galant, en treårig valack som har bra gångarter och förväntas bli en bra tävlingshäst, vilket domaren höll med om. Galant belönades med 38p. Nästa individ var fyraåriga Uddas Diva som kammade hem dagens högsta enskilda poäng, en 10a på sin fantastiska skritt! Med en nia på traven har även hon förutsättningar att bli en riktigt bra tävlingshäst, totalt blev det 39p. Sista hästen ut var sexårige Elliot, som fick beröm för sitt fina sadelläge och sina gångarter som bedömdes som utvecklingsbara. 40p blev det, vilket alltså ledde till att det blev en BIS-ring!

Treåriga Galant håller takten                                                                  Uddas Diva skrittar för 10p

 

Elliot med en av sina två mattar, Evelina

 

Eftersom att vinnaren av Fölchampionatet stod i transporten med sin mamma och dessutom hade kammat hem hela tre poäng mer än Elliot blev Best In Show snabbt avklarat utan ytterligare visning. Elliot blev då alltså Res-BIS och med fantastiska 43p blev Gulmåras Palas BIS!!

 

Best in Show 2013
Best in Show 2013

Gulmåras Palas, Best in Show!

Trots att det var en liten lite utställning var resultatet mycket gott. Samtliga visade hästar var av Klass 1 och tre av tio belönades med guld, vilket visar att om vi nu inte har kvantitet, så har vi i alla fall hög kvalitet!

Grattis till alla fina hästar och stort tack till domare och funktionärer!

//Anna Mattsson, fotograf i reportaget: Anders Edvardsson

Lämna ett svar