Reportage tömkörning

Söndagen den 22 september ordnade dressyrkommittén i SSFF en tömkörningskurs för Bertil Bolander, en entusiastisk herre som tidigare bland annat undervisat i körning på Bollerup. Åtta glada fjordhästar och två representanter för övriga raser samlades för att få tips och hjälp. Det var mest unga hästar och det visade att det finns ett intresse för att skapa aktiviteter för unghästar och deras ägare.

Vi tränade två och två i 45 min och fick hjälp med allt från grunderna till lite mer avancerade hjälper.Många fick korrigera sin handställning och position bakom hästen, och kunde då se hur hela ekipaget förbättrades. Unghästgrupperna med treåringar övade mest på att styra och stanna samt att få hästen att känna förtroende för bettet. Nybörjargruppen, där antingen häst eller människa var ny inom tömkörning, fick öva på volter, slalom och cavaletti. De som kunde sin tömkörning fick träna på att korta traven och gå bakom hästen istället för att springa, samt att börja samla hästen och få den att gå med ett jämnt tryck i handen.

Vi hade tur med vädret och kunde hålla oss utomhus hela passet och både deltagare, hästar och tränare verkade vara ytterst nöjda med det de fått ut av dagen! Kanske blir det en repris i vår?

Anna Mattsson, SSFF.

töm elliot

 

 

 

 

 

 

 

Bild 1. Elliot (f. 2007 e. Allman 204) och Evelina Gustavsson tränar på volter. Foto Anna Mattssontöm diezel

 

 

 

 

 

 

 

Bild 2. Diezel (f 2010 e. Mykletind 261, ägare Therese Andersson) ser ut att vara nöjd med dagens äventyr. Foto Anette Holmgren.

Lämna ett svar