SM 2011

SM fest i Örebro!

 

Helgens SM fest i Örebro är nu tillända, föreningens ekipage har kommit hem, packat upp och startat tvättmaskinerna och hästarna har fått lite extra semester.

Taggade hoppryttare?? Elin, Ellinor och Anna/Foto Anette

Det var fyra hästar och fyra ryttare/kuskar som åkte från denna södra landsända för att representera, en del hästar var uttagna av föreningen och en del hade valt att göra sina kval på vanliga tävlingar. Saknades gjorde fjorårets SM etta i precisonskörning Annelie Andersson, som var direkt kvalificerad efter fjorårets vinst, Annelie hade dock avstått från att åka så istället blev det Aadalens Grethe med kusk och ägare Ellinor Persson som fick axla manteln i den grenen.

Ellinor Persson och Aadalens Grethe knep en andraplacering i Värmningsklassen/foto (Therese Andersson)

Debuterade i körning gjorde också yngsta deltagaren i gänget Elin Holmgren som annars brukar föredra att sitta ovanpå hästen. Tack vare lån av vagn och mycket hjälp av Ellinor har de kunnat utveckla sig i körning under våren.

 

Förstaplats i Öppen Precisonsklass, Elin Holmgren Sol Grönkulla 3197 (Therese Andersson)

Körningen var den gren som inledde helgens tävlande. På fredagsmorgonen var det alltså dags för både Elin och Ellinor att bekänna färg. Elin startade i den klass som kallats öppen klass, och där var det endast 5 övriga till start. Men, men en vinst är en vinst i vilket fall som helst och det var just vad de skrällde till med i sin första precisionskörning. Det blev en fin dubbelnolla, där hon slog rutinerade östgötaekipaget Susanne Grönqvist med Mirexo som hade sämre tid i omkörningen och en petad boll. Första medaljen till SSFF var bärgad och den blev av ädlaste valör!

Framför "turvagnen" spändes därefter Aadalens Grethe, och Ellinor plockade upp tömmarna alltmedan moder Ewa satte sig på groomsätet. Även här blev det en fullkomligt lysande runda, men Svenska Fjordhästförenings ordförande Ingemar Vendelstrand med rutinerade Lusanna  var för snabb att slå. En blå rosett till Grethe och fina priser blev det iallafall och sedan var det bara att ladda om inför SM klassen.

Här hade banbyggaren lagt in ett vattenhinder och det fanns även ett U hinder, ngt som vi inte haft på SM på flera år. Härliga bana, men givetvis oerhört utslagsgivande eftersom vattnet säkerligen skulle ställa till det för en del ekipage. Tyvärr gjorde det så även för Grethe som blankt vägrade att sätta fötterna i det otäcka blöta, och här fick ekipaget utgå.

 

Kvällens övning bestod av invigning med i stort sett alla de 72 deltagande ekipagen på plats. Den stora banan svalde denna hästmängd och flera funktionärer såg till att det verkligen klaffade ändå fram. Mycket trevligt och oerhört välregisserat! Våra ekipage iklädde sig de svarta tröjor som vanligtvis bärs av fjordhästlaget i avdelningsridning, hästarna lindades med vita lindor och de schabrak som foderföretaget Hippo sponsrat ekipagen med sattes under sadlarna. Tjusigt! Själv iklädde jag mig skylt med föreningsnamnet och kedjegrimskaft vis av förra års invigningsceremonier då bl.a vår egen häst fått frispel.

Samtliga ekipage presenterades från speakertornet och jag tror nog att det var en imponerande rad hästar som publiken kunde se från staketet.

 

Södra Skånes SM lag 2011 ( foto Lotta Botvidsson)

Lördagen var vikt åt dressyr, och bruksklasserna. Dressyrklasserna avreds i det gamla, fina ridhuset och bruksgrenarna gick på samma bana som man föregående dag använt för körningen. Tyvärr har vi i föreningen inga ekipagen i bruksgrenarna,  därför tänker jag enbart referera dressyrklasserna.

 

SM invigningen, Ellinor Persson-Sindarve Klara och Anna Matsson-Aadalens Grethe (Lotta Botvidsson)

I den öppna klassen var det enbart 5 ekipage till start och där hade vi Ellinor Persson med sin andra häst Sindarve Klara. Klara var egentligen hopphästkvalad och visade att hon föredrog att springa snabbt och hoppa högt den här dagen - ritten stannade på 56,21 %. Vi har sett dem göra betydligt bättre ifrån sig i vår.

Fjärdeplats i SM hoppningen, Ellinor Persson och Sindarve Klara. (foto Therese Andersson)

 

Värmningsklassen, för övrigt  riden i samma program som öppna klassen hade ett stort startfält, 20 hästar, många som kändes riktigt spännande att få se dagsformen på. Föreningens hopp var Heike Grönkulla (mamma Sol deltog i precision och hoppning) är endast 8 år gammal och debuterade på detta SM, så spänningen var stor över vad de skulle kunna åstadkomma. Hemma har de prenumererat på förstaplatserna både på uttagningarna och på Nordfjordkampen, men nu väntades betydligt mera rutinerat motstånd. I klassen red de ihop 62,07 % och tog en niondeplacering, en riktigt bra start på deras dag och det tyckte Lotta själv också.

Lotta Botvidsson- Heike Grönkulla, dressyrekipage, här på invigningen.

Till Lätt A SM klass, skärptes dock svårigheterna och plötsligt var det tre domare som skärskådade ekipagen. Det blev också många fina ritter varvat med mera ordinära där man kanske skulle önskat att ekipagen stannat över detta SM och tränat ett år till. Heike gjorde en del småmissar, till ryttarens förtret men de var på SM för att se och lära. 57,72 % stannade det på och blev därmed nummer 18 av hela 27 starter!! En ganska bra resultat tyckte vi på läktarplats!

 

Söndag inleddes med bruksekipagens dressyr, ett nytt upplägg som störde startfältet i SM klass hoppning.  Är man allroundekipage så finns det ingen chans att starta i SM klass, eftersom kvoten på två klasser/ dag redan är full. Skall man se något positivt i detta så är det väl att spänningen i allroundklassen verkligen var på topp, då flera ekipage låg riktigt bra till.

 

SM klassen i hoppning - segerritt (Marie Svensson)

 

Lagom till den öppna hoppklassen dånade åskan över Örebro och himlen öppnade sig. Ryttarna blev dyngsura och sikten på banan var obefintlig. Nu är ju hoppryttare ett härdigt släkte, men ryttarnas rädsla för underlaget smittade av sig på hästarna så det blev mycket utvägringar. Lite tråkigt, men lika för alla! Att sedan förstahindret låg ifrån de andra hästarna, de två första hindren invid publiken som fällt upp paraplyerna för att klara sig undan vätan var nog en annan bidragande orsak. I öppen hoppklass hade vi inget ekipage till start, våra tre flickor, red värmningsklass och därefter SM klass. Först ut var Aadalens Grethe nu med Anna Mattson i sadeln. Grethe är en känslig dam och reagerade förståss för både regn och paraplyer, tyvärr fick de uteslutas efter tre olydnader. Bättre gick det för Ellinor Persson som nu satt i sadeln på Sindarve Klara, hon var en av tre nollfelare i grunden och gick till omhoppning. Det gjorde även Elin Holmgren med familjens Sol Grönkulla (SM vinnare 2009, dräktig och tävlingsfri 2010), två SSFF.are till omhoppning - till glädje för den stöttande SSFF hejarklacken som fanns på plats hela helgen! Värmlandsekipaget Madeleine Malmgren med Vickor satte nollan även i omhoppningen, Elin matchade väl tiden (två sekunder snabbare) med drog tyvärr översta bommen på sista hindret. Ellinor rev tyvärr två hinder. Blå rosett och silver till Skåne och gul rosett och brons till Skåne!!! Vilket jubel...

Segerritt i Sm hoppningen, Elin och Sol. (Marie Svensson)

 

Efter regn kommer sol heter det ju och det blev så även denna söndag. Lagom till SM klassen stekte solen igen och underlaget torkade upp, gräsbanan hade ett fint sandunderlag så med lagom broddning var det inte speciellt halt att hoppa där även när regnet strilade som värst. Tyvärr hade flera ryttare fortfarande hjärnspöken som följde med dem in på banan. Elin red som nummer tre och gjorde dagens första felfria ritt, vilket höll i sig enda tills näst sista ekipagen då hennes parhäst och ryttarkompis från Östergötland klämde till med en nollfelsrunda som såg väldigt snabb och säker ut. Ellinor fick ett ynka nedslag men hade nästbästa tiden av fyrfelarna så hennes fjärdeplacering var redan klar.

Omhoppningsbanan var maxad, en del hinder låg i uppförslut och något annat i nedåtlut och bansträckningen var lång så det var två rätt trötta hästar som laddade om för omhoppning. Först ut var återigen Elin som koncentrerat följde den plan hon tänkt från början och med det satte en snygg felfri runda. Direkt efter red Sofia med sin Hubert, och det gick både snabbt och med tvärare svängar. Tyvärr föll en bom och därmed kan Elin återigen kalla sig SM vinnare.

 

Sm prisutdelningen var en både vacker och stämningsfylld upplevelse och som publik fick vi verkligen vårt lystmäte av fina hästar!

 

Nu återstår det ca 362 dagar till nästa SM tillställning som kommer att vara ett samarrangemang av Kalmar Läns och Gotlands Fjordhästföreningar, vi åkte hem med bilen full av blöta kläder och trevliga minnen av fantastiskt välordnade tävlningar, tack Örebro Läns FF och Västmanlands FF för SM 2011!!!

 

Campingliv, fredag kväll.... Elin, Ellinor, Anna, Therese Andersson och Frida Mattsson, som var tävlingsveterinär/Foto Anette

Anette Holmgren