Vesla Halsnaes 3426

 

Vesla Halsnaes föddes 1994 på ett av Danmarks mera kända fjordhäststuterier, nämligen hos Vibeke och Sören Juellund, Halsnaes. Stuteriet har genom åren fött upp ett stort antal kända fjordhästar varav avelsmatadoren Knast Halsnaes 174 är den mest uppmärksammade, då han lämnat spår i aveln efter sig i länder både i och utanför Norden. Knast återfinns som farfar till Vesla, hennes pappa är Orion Halsnaes D667, en av Danmarks mest högbedömda fjordhingstar, han är kårad i klass 1 + medalj. På mödernet finns stoet Fie Halsnaes D 7485 som i sin tur är efter hingsten Hilder D 582, där man sedan kan spåra svenskt blod då musblacka Mass 27 är dennas farmorsfar!

 

Vesla verkade i dansk avel i med början av 1998, och bland hennes danska avkommor är det Fnug Halsnaes  e.Pikant Halsnaes D 672 som är kårad med 8 i helhet liksom sin halvsyster Hella Halsnaes e.Admiral Halsnaes D 700, som har satt spår i aveln på andra sidan sundet.

 

Hösten 2003 åkte familjen Larsson med goda vänner till hingstekåringen i Danmark och passade då på att göra ett studiebesök på stuteri Halsnaes. Åsa och Mats önskade köpa ett högkvalitativt sto att bygga sin avelsverksamhet på och valet föll på Vesla som då var dräktig för sjätte gången. Därefter dröjde det ända till 19 januari 2004 innan det blev dags för hemhämtning. Dottern Emma berättar att just den dagen hade kung Bore sett till att hela Skåne och halva Danmark hade fått ett rikligt lager snö under natten, och det var med viss tvekan man gav sej iväg på den låga resan. Är man mjölkbonde som Mats så är man dessutom uppe i ottan och när han satte sej vid ratten så hade inte ens plogbilsförarna vaknat...

 

Väl framme på Halsnaes fick Vesla en reskamrat med sig hem, Emma föll för den unge, ettårige Ingvar Halsnaes och beslöt sig för att även ta med honom i transporten, ett riktigt lyckat köp, då Ingvar ett par år senare kunde godkännas som avelshingst.

 

Familjen beskriver Vesla som ett sto med fantastiskt temperament , hon är lugn och snäll men samtidigt väldigt pigg och vaken. Vesla används uteslutande som avelssto och tar väldigt väl hand om sina föl. Dräktigheten har varit god då hon endast vid ett tillfälle gått gall under sina Sverigeår.

Vesla har producerat 5 avkommor i Danmark och 6 stycken i Sverige, den sistfödda (2010) har därför passande döpts till Elva !

 

Vid tillfället för importen var Vesla dräktig med hingsten Eminent Halsnaes D 724 och detta resulterade frampå vårkanten i ett litet stoföl, Emla, Emla fick avelsdiplom på Bjärsjölagård som treåring, gick 4 BIS på Fågeltoftautställningen med 42 poäng och på hösten i Vetlanda fick hon återigen 41 poäng. Emla betäcktes som fyraåring med Haldol Kry 257 och levererade hans första föl i karriären året därpå, stofölet Humla. Humla utnämndes till fölchampion i Skåne 2009.

 

Den första svenska daten för Veslas del, blev med Mimer 200, deras son föddes 2005 och fick namnet Vessmer, Vessmer avelsgodkändes 2007 och var då årgångsetta i 2,5 årsringen i Vetlanda. 41 poäng uppnådde han denna dagen. Året därefter gick hans treårstesten i Knislinge där han fick dagens högsta exteriörsiffror (alla raser) och kammade hem en gångartstitel med svårslagna 51 p. Vessmer har verkat i avel i tre år hos familjen Larsson och har tre avkommor efter sig, Bernhard (u.Beanka 3395, 37 p på utst, kastrerad), Vera (u.Flora 3196, ej visad) samt Vinna (u.Monett 3035, 39 p på fölmönstring). Sommaren 2010 betäckte han 4 ston .

 

2006 föddes Tempus (e.Temperament 227), som visades på hingstpremieringen med 38 p, därefter kastrerades han och är nu ridhäst hos en familj i Halland där han så smått redan börjat sin tävlingskarriär. Tempus följdes av Enzo (e.Enar 135), en av sin fars sista avkommor, här blev det ytterligare en fölchampionatsseger för familjen Larsson, med finfina 41 p. Tyvärr avled Enzo innan han hann visas fram för premieringsnämnden.

 

Även 2007 gick Veslas avkomma först på fölchampionatet, denna gången var det hingstfölet, Daqar, (e.Denver 235) som lyckades klå sina unga kollegor, det blev 42 poäng och efter visningen flyttade Daqar till nordligare breddgrader för att utbildas i främst körning och även visas för en framtida avelskarriär. Tyvärr räckte det inte ända fram, det blev 36 poäng, men med förhoppningen att det blir en karriär på körbanorna istället!

 

Vesla som inte varit visad vid något tillfälle innan i Sverige, Elitpremierades i juli på premieringen i Önnestad!

 

Elva (n) är Veslas sistfödda avkomma då hon inte är ombetäckt 2010. 

 

 

Avkommor:

 

Danton Halsnaes               hingst            e.Valör Halsnaes D 696

Fnug Halsnaes                   sto                 e.Pikant Halsnaes D 792   kårad i kl 1 plac 2/12 med 8 i helhet

Glimt Halsnaes                  hingst            e.Admiral Halsnaes D 700

Hella Halsnaes                   sto                 e.Admiral Halsnaes D700  kårad med 8 i helhet, plac 4/20

Ivar Halsnaes                                           hingst            e.Pikant Halsnaes D 792  

Emla                                                         sto                 e.Eminent Halsnaes D 724                      Diplom, AB

Vessmer 253                                           hingst            e.Mimer 200                                             Gkd hingst

Tempus                              hingst            e.Temperament 227                                38 p hingstprem

Enzo                                                         hingst            e.Enar 135                                                död

Daqar                                                       hingst            e. Denver 235                                                                36 p hingstprem   

Elva                                                          sto                 e.Emil 243                                                fölmönstrad med 38 p                                                              

 

 

 

 

 

Monett 3035

 

Monett föddes 1996 hos K och B Lindström i Rejmyre.

När man som Monett har en mamma, Mynta 2509, som varit etta på Svenska Fjordhästföreningens Riksutställningen, så är givetvis kraven högt ställda! Monett själv har aldrig varit diplomsto, på treårspremieringen på Jälla 1996 bedömde domaren stoet med 88787, dvs 38 p och klass ett.

Hennes verbala kritik var däremot lysande och man kan bara undra om någon råkat blanda ihop hennes papper med någon annan!

Redan samma höst på Riksuställningen visade Monett var skåpet skulle stå, med i princip samma verbala kritik nådde hon nu upp till 43 poäng och då framhölls hennes fina rastyp och trevliga sida med 10 resp 10!! Stoet gick givetvis etta i sin ring, då dräktig med Dalar 154.

 

Första fölet, en hingst efter fick tyvärr inte leva så länge och därefter dröjde det till 2001 innan hon betäcktes igen. Det blev en repris med Dalar 154 och det blev återigen ett hingstföl, Morke, som i sinom tid hamnade hos Stuteri Frö, och som två och ett halvtåring uppnådde avelsgodkännelse. Morke fick endast två år i avel och är pappa till tre hästar, Morkell ( u.Ella 3300), Nova Frö ( u.Philippa 3265 samt Argus Frö 269 ( u.Mumsas Athena 2916).  Morkell är född 2006 och njuter numera livet som valack, Nova Frö föddes i november 2006, troligen efter att Morke haft ett nattligt äventyr med hans mamma, men trots detta sena inträde i livet kunde hon uppnå poäng till ett avelsdiplom som treåring och dessutom gå fyra på Svenska Fjordhästföreningens Riksutställning 2009! Nova är betäckt i år med hingsten Assar Nusebo 188 (e.Tuffen 149), en kombination som det skall bli roligt att följa!!

2007 föddes Morkes sista föl innan han kastrerades och denne Argus Frö 269, avelsgodkändes 2009 i Vetlanda och gick tvåa av de sex hingstar som godkändes. Argus har dessutom visat sig vara en trevlig bruksindivid som har deltagit i treårstest med en gångartsutmärkesle i bagaget!

Argus började sin avelskarriär som inleasad hingst hos Stuteri Udda i Skåne och betäckte 6 ston 2010. Morke är numera tävlingshäst.

 

Monett ägs sedan 2004 av IMA Häst och Smide i Brönnestad, nära Hässleholm.Ena halvan av IMA häst och Smide, Malin Levin, berättar att hon letade efter ett bra avelssto och hade turen att hitta en annons i Lill-Blakken där både Monett och hennes släkting Joyce 2837 (Ljosen 145 u. Matilda 1418, helsyster med Superelitstoet Ljosefin 2593), var till salu. Två fina ston skall man inte tacka nej till så Malin och hennes pappa kom överens om att köpa varsitt. Sagt och gjort transporten rullade till Vimmerby och med sig hem hade man Monett och Joyce. Malin valde att behålla Monett och i hennes och maken Ingvars ägo är hon än i dag!


2004 åkte Monett till Karin Bondessons framgångsrike Mimer 200 på betäckning och 2005 såg Minna, dagens ljus. Minna är ett diplomsto, som hittills har levererat stofölet Mika, e.Hauk Thun 222 2009, ett stoföl som faktiskt blivit musblack, Minna är ombetäckt och konstaterad dräktig med Brynje 218.

 

2006 lånade Malin och maken Ingvar ner Karins Bondessons Priffe 161 till Skåne, dels för att Ingvar skulle få prova att köra en rutinerad häst men också med tanken att det skulle bli ett och annat föl efter honom. Samtidigt tränades Monett i körning för att hon skulle komma in som tredjehäst i Malins par och gjorde även några starter i precision både i par och enbet, men en morgon när Malin kom ut i stallet så möttes hon av två hästar på logen, en mycket brunstig Monett och kavaljeren Priffe. Monett blev dräktig och därmed så blev inte Monetts tävlingskarriär så lång. Pronomen som föddes året efter borde vara Priffes sista avkomma. Pronomen 271, godkändes som hingst 2009, samma år som sin släkting Argus Frö, och är en av få företrädare på  Bergfasts hingstlinje. Pronomen gjorde sin första betäckningssäsong sommerne 2010 på Stuteri Björkhem i Västra Götaland och har enligt Blå Basen betäckt 1 sto. Förhoppningsvis är det fler som får upp ögonen för Pronomens förtjänster för i september 10 gjorde han ett förträffligt treårstest i Knislinge, där han fick en inofficiell gångartsutmärkelse med sig hem!

 

Efter Pronomen, har Malin valt att inte ta fler egna föl på Monett, först lånades hon ut till Ewa Persson för att vara promenadhäst och i samband med detta valde Ewa att betäcka henne, med hingsten Emil 253, och resultatet av denna betäckning, Monella E, hade hon vid sidan när hon 2009 premierades med A i Bjärsjölagård. Vid denna tiden hade Monett samlat på sig 110 avkommepoäng, vilket sommaren 2010 förräntat sig och blivit 160! Vid denna tidpunkt är Monett återigen utlånad som avelssto, denna gång till Emma Isacsson och har ett stoföl i år vid sidan efter Vessmer 253, lilla Vinna, som visades på SSFF:s fölchampionat hösten 2010, med 39 p.

Monett är åter betäckt med densamme.

 

Vid premieringstillfället i Åstorp blev det ingen sifferrad, men Monetts kritik vid 17 års ålder löd. God rastyp, väl bibehållen. Vackert huvud med högt ansatt hals. djup bål, välvinklat kors. Välbenad från sidan, relativt korrekt. Taktmässig skritt och en luftig trav.

 

Monett är enligt Malin en mycket behaglig individ som ställer upp i alla lägen och hon är dessutom ett väldigt bra fölsto.

 

Avkommor:

Odöpt                       hingst                                  e.Dalar 154                         Död

Morke 237                hingst                                  e.Dalar 154                         Gkd hingst

Min                          sto                                       e.Mimer 200                        Diplom, prem AB

Pronomen 271          hingst                                  e.Priffe 161                         Gkd hingst

Monella E                sto                                       e.Emil 243                           Ej visad

Vinna                      sto                                       e.Vessmer 253                    Fölmönstrad 39 p

ombetäckt 2010 med Vessmer 253