NORDFJORDKAMPEN!

Den 8 juni samlades ett tiotal ekipage av vardera rasen, nordsvensk och fjordhäst för att göra upp om det nyinstiftade vandringspriset "NORDFJORDKAMPEN". Tanken på detta arrangemanget kläcktes så försiktigt av undertecknad och Marianne Kihlåker, som är både nordsvensk och fjordhästägare, tidigt i våras, och till vår glädje var våra föreningskompisar i såväl Södra Skånes Fjordhästförening som Föreningen Nordsvenska Hästen i Skåne genast med på noterna. Tillsammans smidde vi planer med Jeanette och Ellinor från FNH och Marita från SSFF.s dressyrkommitte, och till sist var vi överens om hur konceptet skulle se ut!

 

Tävlingsplatsen blev Önnestads Naturbruksgymnasium och vi anlitade Maria och Anette Jadeland som domare, och klasserna bestämdes att vara lite lättare för att sporra nya ekipage att prova på, Lätt D för de mest orutinerade och sedan det nya Lätt C programmet som själva huvudpunkten och sedan en Lätt B klass för att tillfredsställa de lite mer avancerade ekipagen. Eftersom vi lagt tävlingen lite mer norrut i Skåne bjöd vi dessutom in föreningar från närliggande Halland, Blekinge och Kronobergs län, men härifrån fick vi inga deltagare.

 

Tävlingsdagen var stekhet och trots att bevattningen stått på hela morgonen och stängdes av precis innan tävlingarna drog igång så blev det snabbt ganska dammigt. Vi funktionärer som huserade vid ridhusväggen fick dessutom en gratis solbränna med oss hem!

 

I Lätt D klassen var det nordsvenskdominans, endast Marie Svensson och hennes Saga deltog som fjordhästekipage, inte alls underligt eftersom vi ju anordnat tävlingar i Södra Skånes regi i snart tjugo år och fjordhästarna har ett stort antal tävlingstillfällen inklusive ett SM och Nordiska Mästerskap att kvala till. Saga gjorde väl ifrån sig, men fick se sig slagen av nordsvenska Caddelina med ryttare Monica Welin. FNH Skåne sponsrade hederspriserna i klassen och fjordhästarna fick nordsvenskloggad rosett och nordsvenskarna rosett med fjordhästlogga på!

 

Lätt C.2 användes till att kora segrande lag i själva Nordfjordkampen, SSFF var nog en aning favorittippade eftersom deras ankarekipage bestod av veteranerna Marina Nelin-Robin och Josefin Hägglund-Pajas, och dessa hamnade också på framskjuten placering, delad tvåa!!! Segern gick istället till i fjordhästsammanhang debuterande Ingela Nilsson med rödblacka stoet Tåghusa Linda. Även fjärdeplatsen kom att delas, av två nordsvenska hästar och deras ryttare, nämligen Madeleine Agmell på jättehöga stoet Donna och Katarina Hagelberg med Tammy 22728. På sjätteplats bev det fjordhäst igen, nämligen Ingelas dotter Maria ridande Tåghusa Lindas son Linus!!! Därmed var segern fjordhästarnas, efter att de fyra bästa ekipagen av vardera ras hade fått sina poäng sammanräknade.

 

När det var dags för Lätt B klassen stod solen högt på himlen och vattnet på banan hade dunstat bort totalt så klassen blev en dammig, men trevlig historia. Marina och Josefin visade att de slipat formen inför det kommande SM.et dit båda är kvalade och gjorde mycket prydliga ritter, vilket gav utdelning i höga domarpoäng. Josefin och Pajas knep segern före Marina och Robin, men endast två poäng efter kom Madeleine med sin otroligt stora Donna, som även hade ett brett gångartsregister. Glädjande för fjordhästfansen var att det finns många duktiga, nya ekipage som kämpar på för att få ge "gamlingarna" en match framöver! Härligt!

 

Bästa fjordhästekipage blev Josefin och Pajas, samma titel blev det för Madeleine Agmell och Donna bland de nordsvenska startande. Det otroligt stiliga vandringspriset kommer att pryda Ingela och Marias bokhylla ett tag för att i samband med KM i höst, byta plats och flytta till Marina eller Josefin.

 

Tack alla deltagande och samtliga duktiga funktionärer och givetvis vår stora publik!! 

Text: Anette Holmgren.

Foto: Inger F Andersson.