Mässan Lantliv på Christinehofs slott.

 

Fyra dagar i juli, för andra året, anordnades mässan Lantliv på Christinehofs slott, vid natursköna Alunbruket i Tomelilla kommun. Utställare av diverse jordbruksprodukter, maskiner etc. visar upp sig i den vackra parken framför Christina Pipers vackra, gula 1700-talsslott i barockstil.

Vi fick låna ut Bengt till en annan vagnparad också, han ser inte lessen ut för det!

 

Förutom traktorer, vallhundar och kossor visade Södra Skånes Fjordhästförening den 28-31 juli upp ett gediget program på mässan med flera av föreningens aktiva ekipage i såväl ridning som körning samt med välfylld monter full av information!

 Allan & Disa med harv.Iwa med Enja drar bolstervagn.

Fredagens program bestod av en vagnparad. Tanken med denna parad var att visa fjordingens allsidighet och i vilka olika sammanhang vi använder våra hästar i. Sju ekipage fanns på plats och visade allt från harvning, studentkörning till hoppning. Alla ekipage var ändamålsenligt ihopsatta. De olika ekipagen bestod av Allan Nilsson med Disa; framför en harv, Annelie Johansson med familj som körde Iwa 2287 med fölet Enja vid sidan. De körde en bolstervagn som var fylld med hö så att det skulle se ut som gamla höstningstider, som i utvandrarna.Bengt kör Rolle & Buri i jaktvagn.

 Sen kom det tre ekipage med olika vagnar som bla används vid bröllopskörning. Lars Jarl med en Tulinvagn som drogs av Raija 2907. Bengt Rosenquist med en Jaktvagn som är tillverkad i Polen 2005. Den tar 8 passagerare som drogs av Rolle och Buri.

 Eva Wörlén med Balder & Nore som drar en droska.

Sist av dessa kom Ewa Wörlén med en droska som är tillverkad av Andrejewski 2005 i Polen som drogs av Balder och Nore. Därefter kom två ekipage som är mer moderna, Ewa Persson med en maraton combivagn dragen av Oliva 3198 och Emelie Nilsson hoppade Lykke, som är 20 år gammal och ”still going strong” ute på tävlingsbanorna. Det här inslaget fick vi en otrolig respons på eftersom den visade en del av vårt kulturarv och blev efterfrågad, av speaker och arrangörer, att ingå alla dagarna nästa år.

Maria & Emma i vår välbesökta monter.

 

 Lördagen inleddes tidigt med generalrepetition inför eftermiddagens ride and drivetävling, där först ett körekipage körde en bana runt fyra hinder, skiftade över till sin lagmedlem som hoppade dessa hinder samt racade tillbaks fortast möjligt, snabbaste lag gick sedan vidare till nästa heat för att sedan ett segrarlag skulle kunna koras. Efter halvt genomförd repetition öste regnet ner och hästar, kuskar och ryttare fick återvända till stallet. Solen visade sig dock lagom till middag och då började det också dyka upp besökare på mässområdet. Lika stor tur hade inte de flotta medeltidsdamer som red ett pas de deux program på frieserhästar, deras fina dräkter och peruker drabbades av ösregnet.

Fjordhästföreningens fem lag bestod av:

Blått: Kusk Annelie Johansson-Skruttan 3011 och ryttare Elin Holmgren-Sol Grönkulla 3197

Grönt: Kusk Ewa Persson-Olivia 3198 och ryttare Marita Hansson-Nahla 3161

Röd: Kusk Anneli B Johansson-Total och ryttare Lina Olsson-Dockan

Lila: Kusk Bengt Rosenquist-Rolle och Buri och ryttare Ellinor Persson-Vilgot

Gul: Kusk Emma Larsson-Julia och ryttare Katarina Månsson-Bockrödsle Tellus.

Innan start defilerade alla ekipagen framför publiken, vadslagningen (!!!???) tog fart och publiken eggades till handklappning och tjoande, vilket körhästarna uppskattade men hopphästarna fick fullständig fnatt och glädjeyra av!

Det hela vanns av parkusken Bengt med sina snabba, vändbara hästar Rolle och Buri och hans kollega Ellinor som lotsade sin Vilgot lugnt och prydligt över hindren, med Annelie-Skruttan och Elin och hennes halvstolliga Sol på andraplatsen.

 

Söndagen program bestod av en spegelkörning med par, följt av en poängjakt. För dagen hade vi lånat in Jan Olofsson, som i vanliga fall kör sitt halvblodspar och satsar på VM i år, han körde Raija 2907 och Loranga 3200 och vår egen elitkusk Bengt Rosenquist med Rolle och Buri. Med en avsevärt mindre bana, 25*60m jämfört med 40*100m, så blev det lite hoptryckt men de klarade med bravur. När vi kom till poängjakten så tog det skruv i våra kuskar, då körde de för allt vad tygen var värda och publiken fick dra andan några gånger när gruset sprätte runt öronen. Janne vann knappt över Bengt.

 

Den eminenta speakern Christel Wiberg (Skånska Ridsportförbundet) berättade om föreningen och fjordhästen i allmänhet och lotsade oss genom de tre dagarna.

 

Fantastiskt trevliga och fartfyllda uppvisningar visade fjordhästens allsidighet och återigen   avlivade myten om att fjordhästen skulle vara trög och tråkig!!

 

 

 

 

Kusk/Ryttare

Häst

Lars Jarl

Raija 2907; e Edel Bju N1989 u Ronja N 852530

Bengt Rosenquist

Rolle; e Frej 76 u Carmensita 1953,

Buri; e Pontus 117 u Freja

Ewa Wörlén

Balder; e Daler 180 u Bienett 2209,

Nore; e Furubäcks Seger 159  u Gullan 2884

Ewa Persson

Oliva 3198; e Furubäcks Inter 191 u Ebba 3041

Annelie Johansson

Iwa 2287; e Graan 100 u Sylvia

Enja; e Enar 135 u Iwa 2287

Skruttan 3011;e Enar 135 u Iwa 2287

Allan Nilsson

Disa; e Dacke 104 u

Emelie Nilsson

Lykke; e Joker 94 u Sunnevi 2048

Marita Hansson

Nahla 3161; e Enar 135 u Celeste 2974

Katarina Månsson

Bockrödsle Tellus; e Dalar 154 u Bockrödsle Dolly 2524

Emma Larsson

Julia; e Fager 50 u  Manolita 1717

Elin Holmgren

Sol Grönkulla 3197; e Furubäcks Inter 191u Lykka 2115

Ellinore Persson

Vilgot; e Furubäcks Seger 159 u Gulldocka u 3084

Lina Olsson

Dockan; e Enar 135 u Diana 2650

Anneli B Johansson

Total; e Ringo 184 u Dolly

Jan Olofsson

Raija 2907; e Edel Bju N1989 u Ronja N 852530,

Loranga 3200; e Malte 187 u Lovisa 2962