Kvalitetstävlan i Skåne

(eller, fjordhästen har  kört i fatt, kommit i kapp och förhoppningsvis påbörjat en omkörning....)

 

3 fjordhästägare med 4 fjordhästar tog tillfället i akt i år att anmäla sig till kvalitetsbedömningen för ponnyer på Bollerups Lantbruksinstitut den 7 sept. Arrangemanget var välordnat av Österlens Hästvänner, som alltid är positivt inställda till att ta emot fjordhästar trots att dessa inte ingår i SPAF och därför gör sina resultat utom tävlan. Hingstarna Stenrike Spritz 244 och Emil 243 mottags med glädje efter att ha nobbats att delta på samma arrangemang i Åstorp veckan innan, och flera andra ekipage från övriga Sverige har fått samma tråkiga besked. Stor heder åt Österlens Hästvänner alltså, som även låter fjordhästarna ta del av det väldukade prisbordet!

 

Fjordhästarna deltog i två olika klasser, de femåriga hästarna tävlar om dagens bästa allroundutmärkelse, dvs deras samtliga poänger läggs ihop, de tävlar inte om en separat hopp eller gångartsutmärkelse som de fyraåriga hästarna. I denna kategori kan också femåriga avelsston ingå, då man menar att de missar ett utvecklingsår under tiden de går dräktiga eller har en fölunge vid sidan. Därför visades Spritz, Ilse och Jaffa i den sistnämnda kategorin medan Emil deltog som allroundponny.

 

Godkände Stenrike Spritz 244 (f.04 e.Alvedon Kry u.Smulan 1293 ) ägd och visad av team Stenrike dvs Ylva och Elin Larsson erhöll högsta poäng hos veterinären dvs 10-10, och visades därefter för exteriördomare Birgitta Larsson med 8 rakt igenom i protokollet. Ridprovet sköttes av Elin Larsson, som dock klagade över att Spritz inte riktigt visade sin vanliga energi, men domare Bo Jenå tyckte ändock att det var en häst med utvecklingspotential och de erhöll 7,56 sammantaget.

I löshoppningsmomentet tog dock Spritz showighet över och han var lite nonchalant vilket tyvärr gjorde att han inte visade sig från sin bästa sida. Domare Michael Nolin menade att det var siffrorna 244 efter hans namn som för dagen ställde till det för honom och gjorde att han mer agerade playboy än hopphäst. 7-6 i momentet gav en hoppoäng på 7,60

 

Marita Hansson, Gulmåras uppfödning Gulmåras Ilse (f.04 e.Tamlin Grönkulla u.Nahla 3161) fick en anmärkning veterinärt för hasgalla, som drog ned på betyget hos veterinären, hennes exteriörpoäng levde inte riktigt heller upp till det diplom som hon erhöll på sommarpremieringen 07, ekipaget gjorde en lugn och trevlig uppvisning på ridna gångartsprovet där den annars ganska hetlevrade Ilse skötte sig utmärkt, att hon är en aning ung och grön visade sig i galopparbetet som enligt Marita precis börjat fungera tillfredsställande. 6,00 slutade notan på.

I löshoppningsringen visade hon dock på andra takter och hoppade andan av den fåtaliga publiken. Hästen är bogfri, elastisk och har en mycket trevlig teknik och hon hade inga som helst problem med de hinderhöjder som erbjöds henne. Att hoppdomaren hade några som helst betänkligheter mot fjordhästen som hopphäst förstod vi av de lovord som stoet fick motta. Poängen 8-8, räckte till en hopputmärkelse, den första som mottagits av en fjordhäst på såväl kvalitetstävlan som treårstest!

 

Som fyraåring visades även Ilses halvsyster och stallkamrat Gulmåras Jaffa (f.03 e.Daler u.Nahla 3161) eftersom hon fölat som fyraåring. Att man gör så beror på att man vill ge lovande fölston en chans i avelsboxen och trots att de missar lite i utbildning pga detta, se till att de kan få visa sina färdigheter på ett träningsadekvat sätt. Jaffa fick 10-10 hos veterinären och behöll sina diplompoäng från treårspremiering och riksutställning, med 8.- rakt genom protokollet liksom Stenrikes playboy, Spritz. 6,33 reulterade visiten inne hos domare Bo Jenå i, men liksom lillasyster så är Jaffas håg nog mest lagd för hoppningen, då även hon gjorde mycket bra ifrån sig på hopprovet, 7-8. Båda hästarna från Gulmåra var dessutom utomordentligt väl hanterade och tränade för löshoppningsmomentet enligt domaren!

 

Sista fjordhäst ut för dagen var Maite Arvidssons Emil (f.03 e.Kim Hero u.Ida 3209) matchad av ägaren samt rutinerade dressyryttarinnan Marie Christiansson. Hingsten erhöll 10-10 hos veterinär samt dagens högsta exteriörpoäng, samtliga raser inräknat, dvs 42 med bl.a 9.or för typ och trav. Hos Bo Jenå visade Marie Christiansson att en duktig ryttare i kan matcha en fjordhäst oerhört långt i dressyr och uppvisningen, som lovordades av gångartsdomaren, räckte till en förstaplats bland de tre deltagande ekipagen (Emil, Dahlåkras Ikon, welsh kat b, samt Jumping Jack Flash, korsning). Dahlåkras Ikon, även han godkänd hingst hoppade till sig 8-8 på löshoppningen, Emil hade mera moderata siffrorna 7-7, men Ikons totala gångartspoäng kunde inte matcha Emil på långt när, så Emil gick segrande ur striden med sammanlagda poängen 8,28 mot Ikons 8,00.

 

Tyvärr får inte fjordhästarna chansen att få prova lyckan på riksnivå, och inte heller alla fjordhästägare som önskar har möjlighet att ens få delta på uttagningarna då ponny Sverige helst ser att de egna raserna har företräde, men förhoppningarna är att seriösa fjordhästägare/uppfödare tar chansen att utbilda och träna sina hästar för arrangemang av den här storleken, där de verkligen har chans att synas. Har man inte möjlighet själv att utveckla sin häst så borde det vara självklart att ta hjälp, precis som man gör bland ponnyraserna och lägga en slant hos någon unghästutbildare för att ge sin fjordhäst chansen att utvecklas i rätt riktning.

 

Heder åt de fjordhästägare som 2008 visade sina färdigheter på kvalitetstävlan, treårstest, eller i andra brukssammanhang, vilken reklampelare ni är för vår ras!!

 

Text: Anette Holmgren Foto: Lena Enering.