SSFFs KM, hästfest i Fågeltofta!

 

 

Traditioner är till för att brytas! Det gjorde vi äntligen den 21 augusti, dagen för Södra Skånes Fjordhästförenings klubbmästerskap i grenarna dressyr, hoppning, precisionskörning och lilla allround. Från himlen strilade inte som brukligt är denna dag ett envetet regn - utan solen strålade från en molnfri himmel!

En sådan dag är det roligare att vara både deltagare, funktionär och åskådare och faktiskt hade det blivit lite publik som fick titta på fina ritter och fartfylld körning.

 

Dagens första klass en uppvärmningsklass i dressyr, Lätt C:2 vanns med marginal av Marie Svensson och hennes ständiga följeslagare Saga 3158, 66,76 % och och mycket beröm för prydlig ridning.

Tvåa var ett ekipage som vi egentligen skulle vilja se mera av, nämligen Linda Olsson med Tåghusa Jelina, en ganska busig häst som på utvecklats massor på de år som vi inte sett dem på tävlingsbanan. Det är riktigt roligt att se hur  Jelina mognat!

 

Marina och Toblerone

Klubbmästerskapsklassen hade samlat hela 7 ekipage. Den rids i Lätt B:1 och ingår även i "Lilla Allrounden", föreningens ganska nystartade projekt för att försöka motivera ryttare och kuskar att satsa lite bredare. Det blev favorit segrare i klassen, för tredje året i rad vann Lotta Botvidsson på sin numera alldeles egna Heike Grönkulla med komfortabla poängen 65,52. Idel höga poäng, bl.a. mycket beröm (8) för korrektheten i uppvisningen.

 

KM vinnare 2011 - Heike Grönkulla och Lotta Botvidsson i dressyr. Heikes mamma, Sol Grönkulla och Elin Holmgren klubbmästare i hoppning, precisionskörning, samt lilla allrounden.

 

 

 Lotta var ju vår deltagare på SM i Örebro också, och då var det oklart om ekipaget skulle fortsätta tillsammans. Efter en del funderande bestämde Lotta själv för ett par veckor sedan att hon ville satsa vidare på Heike, som hon i princip har utbildat själv.

 

Andraplatsen gick till "dagens prenumerant på andraplatsen" Ellinor Persson med tuffingen Ådalens Grethe 3394. Även här ett SM ekipage men då i paradgrenen precisionskörning och med en annan ryttare spakande i hoppningen. 57,59 % . Eftersom de var en av deltagarna i Lilla Allrunden så klev de nu upp i ledningen i denna klassen.

Grethe med Ellinor och groom

 

Banhoppningen har ett vikande antal starter, en trend som gjort att vi fått ställa in flertalet hopptävlingar i vår. Värmningsklassen samlade iallafall 3 st, och där blev det blågult för Linda Olsson med Tåghusa Jelina. Andraplacerades gjorde debuterande Toblerone med inlånad ryttare i sadeln. En riktigt fin häst som är till salu! 2 nedslag i sin hoppdebut!

 

Elin Holmgren - Toblerone

Grethe hoppar högt

 

Klubbmästerskapsklassen hade endast tre deltagare till start, samtliga av dessa aspirerade också på titeln i lilla allrounden. SM vinnaren, NM trean Elin Holmgren med rutinerade Sol Grönkulla 3197 (fö även mamma till Heike Grönkulla) var tämligen ohotad segrare, men dagens bedrift var nog den hoppdebuterande Olivia som med världens järnvilja hoppade 80 cms bana för första gången i sitt liv. Olivia tävlas annars högt i körning av Ewa Persson, men för dagen pågick omskolning under dottern Ellinor Perssons ledning. En häst med ett hjärta av guld...

 

Ellinor med tappra Olivia!!

Molly Pingel hoppar Celest  

Körningen som tidigare år har varit den dominerande grenen under KMdagen, har av någon anledning tappat deltagare, nu var det enbart de tre ekipagen till start som aspirerade på lilla allroundtiteln, dvs Ellinor med sina ston Ådalens Grethe och Olivia och Elin Holmgren med Sol Grönkulla, därför uteblev precisionsklassens värmningsklass och det blev körning om KM titeln direkt, denna klass var dessutom tänkt att vara nummer ett bland de nya uttagningstillfällena inför SM 2012.

 

Elin och Sol

Först ut var Ellinor och Grethe som gjorde en rutinerat snabb och felfri förstarunda, i omkörningen flög tävlingsdjävulen i Ellinor och omkörningen gick väldigt snabbt, dock med 3 nedkörda bollar. Eftersom samtliga hästar gick med samma vagn så blev det en kort paus och framkörning för Elin, och även hon satte nollan i grunden, Ellinors tid spöade hon inte men bollarna var något mer samarbetsvilliga och endast en fick plockas upp av banpersonalen.

Rutinerade Olivia gjorde även hon en superrunda, men kanske lite mera samlat, tyvärr så blev det ett nedslag redan i grunden och så hade vi en ny regerande klubbmästare

2011 - Elin Holmgren och Sol. Sammantaget så blev det ju också så att de därmed tog ytterligare en titel, dvs lilla allrounden.

 

Elin och Sol

Efter ivrigt botaniserande på prisbordet av de olika pristagarna, var det dags för lastning och hemåkning och summering av ett trevligt och välordnat KM, som vanlig tack vare duktiga och flitiga funktionärer!!

 

Olivia och Ellinor och alla rosetter

 

Text Anette Holmgren Foto Anette Holmgren/ Marie Svensson

 

 

 

 

Resultat:

 

Klass 1 DLC:2

Segrande häst: Saga 3158 f.98 h.Karin Pettersson, Trollhättan e.Krossar 144 u.Blenda 2139 äg Marie Svensson, Bjuv

 

1. Saga 3158                        Marie Svensson                    66,76 %

2. Tåghusa Jelina                  Linda Olsson                        60,00 %

3. Liv Grönkulla 3306             Anette Holmgren                   57,71 %

3. Sönderg Pascal                Pernilla Werder                      54,29 %

4. Toblerone                         Marina Nelin                          53,39 %

5. Kidde                               Marina Nelin                          46,21 %

 

Klass 2 DLB:1 Klubbmästerskap SSFF

Segrande häst: Heike Grönkulla f.03 h familjen Holmgren/Grönkulla stuteri, Hörby e.Daler 180 u.Sol Grönkulla 3197 äg Lotta Botvidsson, Sjöbo

 

1. Heike Grönkulla                 Lotta Botvidsson                  65,52 %

2. Adalens Grethe 3394          Ellinor Persson                    57,59 %

3. Saga 3158                        Marie Svensson                    53,45 %

4. Liv Grönkulla 3306             Anette Holmgren                   51,38 %

5. Sol Grönkulla 3197            Elin Holmgren                       47,59 %

5. Olivia 3198                        Ellinor Persson                     47,59 %

7. Sönderg Pascal                Pernilla Werder                      46,90 %

 

Klass 3 Hoppning 70 cm

Segrande häst: Tåghusa Jelina f.01 h Henning och Bodil Olsson, St Olof e.Vilje 175 u.Tåghusa Jenka e.Siljar 157 äg. Linda Olsson, Kivik.

 

1. Tåghusa Jelina                  Linda Olsson                        4 fel

2. Toblerone                         Elin Holmgren                       8 fel

3. Celeste 2974                     Molly Pingel                         24 fel

 

Klass 4 Hoppning 80 cm Klubbmästerskap SSFF

Segrande häst: Sol Grönkulla 3197 f.98 hos Fam Holmgren/Grönkulla stuteri, Hörby e. Furubäcks Inter 191 u.Lycka 2115 äg. uppfödaren.

 

1. Sol Grönkulla 3197            Elin Holmgren                       0 - 1.05

2. Olivia          3198               Ellinor Persson                     4 - 1.14

3. Ådalens Grethe 3394         Ellinor Persson                     4 - 1.20

-  Celeste 2974                     Molly Pingel                         utg.

 

Klass 6 Precisionskörning Klubbmästerskap SSFF

Segrande häst: Sol Grönkulla 3197 se ovan

 

1. Sol Grönkulla 3197            Elin Holmgren                       0-3 1.52 sek

2. Ådalens Grethe 3394         Ellinor Persson                     0-9 1.50 sek

3. Olivia 3198                        Ellinor Persson                     3

 

Klass 7 Lilla Allrunden Klubbmästerskap SSFF

Segrande häst: Sol Grönkulla 3197 se ovan

 

1. Sol Grönkulla 3197            Elin Holmgren                              8   10   10   28 p

2. Ådalens Grethe                 Ellinor Persson                           10    6     8   24 p

3. Olivia 3198                        Ellinor Persson                            6     8     6   20 p