Jubileumsutställning i strålande augustiväder!

 

Alltsedan Södra Skånes Fjordhästförening bildades för tjugo år sedan har föreningen traditionsenligt ordnat utställning vart tredje år. De första åren dömdes ett 80-tal hästar av 4 domare, men allteftersom betäckningssiffrorna rasat och hästantalet minskat drastiskt var det med lite tvekan som vi satte oss ned och började planera vår jubileumsutställning 2009. Skulle antalet anmälningar bli så pass stort att vi kunde genomföra arrangemanget?

 

Glädjande nog så blev det ett startfält på 42 hästar som kom till Bjärsjölagårds slott, mitt i Skåne för att granskas av domare Ann-Charlotte Svensson denna soliga och varma augustidag.

 

Första klassen som började klockan tio på morgonen var tillägnad eventuella aspiranter på en framtid som avelshingstar, nämligen ettåriga unghingstar (och en valack!). 4 deltagare och redan här kunde guldfesten börja, som etta gick nyimporterade Terne Gutt, en storväxt norrman, hemlig exteriörpoäng men med lovord för rastyp och sina rejäla ledgångar. Även klasstvåan, rödblacka Hallandshingsten Solero, "förvisades " till eftermiddagens Bis final. Domaren poängterade att han travat på egna ben till denna poäng, inte för att han är den enda avkomman till Roar 245. Båda ungherrarna hoppades hon få se i Vetlanda 2010!

 

I klassen för ettåriga ston visades 3 ston av varierande typ och utvecklingsgrad, etta med guldpoäng gick Indra e.Ingvar Halsnaes, den mest harmoniska individen i samlingen och också med de mest kompletta gångarterna. Hennes medkonkurrenter var i varierande tillväxtfas, dvs en häst fram, en i mitten och en där bak. Ett fenomen som säkerligen rättar till sig till nästa visningstillfälle!

 

Tvåriga hingstar och valacker bjöd på två stycken individer båda e.Allman 204 och A-premierade mödrar, varav den ene redan fått falla för kniven. För dagen var dock Toblerone, valacken, den som fick gå i täten i klassen, dock inte med guldpoäng.

 

De tvååriga stona var tre stycken till antalet, och här fick Cascada e.Kim Hero 221 traska i täten, guldpoäng och mycket beröm för utmärkt typ.

 

Ensam treårsvalack var Manfred e.Björkhems Xerxes 234, en hingst som endast gjorde ett ettårigt inhopp i aveln då han för fyra år sedan stod på stuteri Grönkulla i Skåne, han gav upphov till 8 födda avkommor, varav 1 är död och en är exporterad till Finland. Manfred uppnådde inte guldpoäng.

 

Inte heller de äldre valackerna var speciellt många till antalet, 3 stycken och då hade arrangören valt att dela klassen i två för den något äldre gentlemannen Pajas, skulle få en lite rättvisare bedömning med tanke på åldersskillnaden!

 

Guldhäst blev 6 årige Isodur Kry e.Ismo Kry 208, en valack som påbörjat en försiktig karriär inom hoppningen. En mycket vacker valack med plus för rastyp. Värt att nämna är att även tvåan Heike Grönkulla e.Daler 180 (u.Sol Grönkulla 3197, SM vinnare i hoppning) har en tävlingskarriär i vardande, dock inom dressyren, trots sin låga ålder har han redan fina placeringar bland stora hästar tom Lätt B dressyr. Stort plus för gångarter!

 

Åldermannen Pajas är också mest känd som dressyrhäst, med ett antal deltagande i dressyr på SM nivå och och även en femteplacering i hoppning, Värmland 07. En fräsch 20 åring, som dock inte har den fjordhästtyp som anses modern nuförtiden.

 

Klassen för gallstona, brukar alltid samla på sig många deltagare, så också idag, och det var också denna gången fem fina ston som samlades innan middagspausen för bedömning. Det blev många varv i ringen för visare och häst innan domare Ann-Charlotte var nöjd.

Ytterligare en uppfödning från stuteri Kry i Tranås fick här guldmedalj och en förstaplacering. Det var utställningsveteranen, Humira Kry ett vackert grått sto e.numera kastrerade Norgeimporten Hauk Thun 222 som den här gången slog sin stallkamrat Malla e.Kim Hero 221 poå mållinjen. Klassen blev därmed en familjeuppgörelse för familjen Nord i Laholm då, Humira ägs av mamma Christina och ägaren till Malla är dottern Anna. Värt att notera är att prestationsstoet Lucia e.Furubäcks Inter 191, som deltog med den äran på fjordhästarnas SM i år i hoppning med en bronspeng med hem i bagaget, också är ett sto med exteriöra fördelar, såpass att det blev 38 p och en fjärdeplacering i klassen.

 

Det 21 åriga stoet FiaLotta e.Julle IV 52 fick en egen avdelning i klassen liksom Pajas, med veteranstatus. Ingen guldmedalj men däremot beröm för ett väl bibehållet sto!

 

Efter middagspaus och en god hamburgare med extra allt från föreningens cafeteria var det dags för de yngsta och mest bedårande utställningsdeltagarna att börja slita på gräset i uppvisningsringen.

 

Pojkarna först, fyra till antalet och tre av dem ur sina respektive fäders första fölomgångar i Sverige. Alla mycket välvisade och tränade för sitt första stora framträdande i livet paraderade de framför domaren, etta gick till sist Bubbarps Tintin, en stor, välutvecklad hingstunge med bra resning e.Mykletind 261 u.diplomstoet Hilde 3304. Guldpoäng och bisdeltagande för Annelie Öberg som med sina hästar debuterade på ett förtjänstfullt sätt som hästvisare!

 

De tre stofölen var inte sämre än sina "manliga" kolleger, även de skötte sig alldeles utmärkt och även här blev det en Mykletind avkomma som toppade klassen. Elektra Grönkulla u.Liv Grönkulla 3306 mottog guldmedalj. Pappa Mykletind återbördades till den danska sidan av sundet veckan innan och har därmed gjort sitt både i svensk avel och under svensk ryttare i hoppsammanhang.

 

Fölstona fick därefter åter in i ringen och traska för att få sin egen bedömning. Guldpeng erövrades av Gulmåras Ilse e.Tamlin Grönkulla 226 u. danskexporterade Nahla 3161, på pluskontot fina typpoäng skulle det visa sig senare. Showiga Ilse åtföljdes av hingstföl e. Mykletind 261.

 

Treåriga ston brukar vara den ring som drar mest uppmärksamhet till sig, dessa är kanske redan visade på olika premieringsplatser och det är spännande att se hur de står sig mot varandra för en annan domare. En strykning i klassen pga. hälta reducerade dock deltagarantalet till tre och där hade redan två av deltagarna tampats med varandra på samma premieringsplats för fem veckor sedan, nämligen halvsyskonen på fädernet Etna Grönkulla och Twix (Björkhems Xerxes 234), nu tillkom även diplomstoet från Hjärnarp tre veckor tidigare Uddas Afrodite e.Temperament 227.

Segrare för dagen blev Etna Grönkulla (u.Liv Grönkulla 3306) och med ytterligare en klassvinst och guld fick familjen Holmgren se sig om efter handlervikarier till sina hästar, även tvåan Uddas Afrodite uppnådde guldpoäng med ros för sina rörelser.

 

Skåne är som bekant ett ganska hingsttätt fjordhästdistrikt, men trots detta fick hingstklassen endast två deltagare, och den ene var då enbart skånsk på mödernet! Vessmer 254 e.Mimer 253 och Indro 246 e.Hugo 179 hade fått vänta länge på sin tur och var ganska busiga och showiga men lugnade ner sig vartefter och till sist fick Vessmer ta täten i ringen, dock båda med guld och hemlig poäng, andreplacerade Indro fick dock samma valör!

 

Den egentligen allra intressantaste klassen för dagen hade samlat två deltagare. Avkommeklass är ett utmärkt tillfälle att se vad ett sto har producerat med ofta olika hingstar, stoets egen exteriör är tämligen oväsentlig, att föda många föl och ta väl hand om dem sliter hårt på stona och de ser knappast ut som de fräscha treårsstona som visats tidigare på dagen.

 

Marina Nelin från Tomelilla visade sitt A-premierade sto Sevi 3016 e.Furubäcks Seger 159 u. Violette 1706 (SuperElit). Sevi är född hos Karin Bondesson i Sollebrunn, och hamnade på krokiga vägar hos Marina i trettonårsåldern, då hon först reds in och tävlades i dressyr av Marina och sedan sattes i avel. Det har blivit tre avkommor hos ägaren och ytterligare två finns sedan tidigare, diplomstona Saga e.Ernarssson 136 och Hilde 3304 e.Furubäcks Io 210.

Sevi visades med Hilde 3304 f.02 e.Furubäcks Io 210, Pigall val f.08 e.Stenrike Spritz 244, Toblerone, val f.07 e.Allman 204 samt Twix, sto f.06 e.Björkhems Xerxes 234.

Gruppen belönades med en andraplacering och silverplakett.

 

Paula 3312 är ett betydligt yngre sto f.01 e.Fröjd 148 u.Pepsi 2963. Hon är helsyster till hingsten Pegasus och hon ägs numera av Sofia Karlsson, Munka-Ljunby. Stoet disponeras dock av uppfödaren Lars-Göran Linde på stuteri Udda för avel. Stostammen har funnits i familjen Lindes ägo i flera generationer.

I avkommegruppen deltog hon med döttrarna: Uddas Penny f.05 e.Lysluggen 194, Uddas Afrodite f.06 e.Temperament 227 och Uddas Capella f.07 e.Solhems Myckle 225.

Hon har även ett årsföl vid sidan e.Solhems Myckle 226 - Uddas Dinkel, som dock är för ung för att få tillgodoräknas.

Även denna grupp mottog en silverplakett, och sattes på en hedrande förstaplats.

 

14 hästar till BISfinal, samtliga med poäng över 40, kanske några med 40 +, klassen för ettåriga hingstar, treåriga ston och gallstoklassen som dessutom resulterat i mer än en guldhäst, hur skulle den sluta?? För många är det en lång vandring, för flera ta den slut ganska omgående, men det är nog ett lika spännande ögonblick för alla när man står där och får ta emot sina delpoäng och den verbala kritiken.

 

Dagens allra bästa hästar var stallkamraterna från familjen Nord, för dagen drog den gråa Humira vinstlotten och gick etta och korades till dagens bästa fjordhäst alla kategorier med poängraden 99989=44, den ett år yngre Malla fick se sig slagen med 1 poäng, 99898=43 på tredjeplatsen var det manligt, nämligen Mats Larssons, Wessmer 243 som slutade på 888710=41 liksom den något yngre förmågan Terne Gutt som precis lärt sig förstå kommandoorden på svenska. En fjärdeplacering för denne. Hästarna på femte-fjortonde plats hade alla 40 p.

 

  Anette Holmgren.

RESULTATLISTA