Utställning med fölchampionat i Åstorp 5/11 2006.

 

Höstens höjdpunkt och säsongens sista aktivitet för oss avelsintresserade inföll i år på allhelgonahelgen. Nordvästra Skånes Hästvänners utställning för alla raser i ridhuset har blivit en succé

, som vi hoppas kommer att fortsätta i många år. Uppemot 100 hästar av olika raser och ålderskategorier var anmälda för bedömning av domarna Kurt Larsson och Morgan Johansson.

Fjordhästarna är alltid välrepresenterade på den här utställningen, främst då årsfölen, så vi i Södra Skånes Fjordhästförening har valt att lägga vårt fölchampionat vid denna tidpunkten som en "klass i klassen". Fölchampionatet startade 1996 som ett led att uppmuntra fjordstoägarna i södra delen av Sverige att visa och få sina föl bedömda och i år fick vi alltså vår elfte fölchampion! Klassen är numera endast öppen för hästägare från Södra Skånes FF, men det visades ändock fina fjordhästar både från Halland, Norra Skåne samt Blekinge-Kronobergs FF! 

Det tråkiga duggregn som rådde när transporten startade hemma på gårdsplanen förbyttes glädjande nog i ett guldregn under dagens lopp, inne i ridhuset i Åstorp. Tyvärr hade man valt att dela manegen på mitten för att kunna dömma två raser samtidigt, troligen eftersom det endast fanns en högtalaranläggning. Det gjorde att travsträckorna blev en aning begränsade och att det blev rörigt då en klass var färdig och fick vänta på sin kritik eftersom klassen i ringen bredvid just fick sin poängbedömning. Men samtidigt gjorde det att vi hade en tämligen välfylld läktare, då rasen som dömdes bredvid fjordingarna var halvblodshästarna. Dessa var dock inte alls av samma höga kvalitet som fjordhästarna, vilket jag hoppas att läktarpubliken kunde kunde notera.

Skåne hade också besök från Canada denna dag, Lori och Stefan från Bluebirdlane Fjordfarm, som tillsammans med Sofia Jagbrant tagit sig till Åstorp för att titta på svenska fjordhästar. Förhoppningsvis fick de någonting positivt på näthinnan och på foto från Sverige att ta med sig hem!

Dagens bästa fjordhäst alla ålderskategorier och kön blev stuteri Rubins Humira Kry, ett tvåårigt musblackt sto e. Hauk Thun 220. Poängen 98898=42 räckte även till en tredjeplats i BIS ringen för alla raskategorier

Humira Kry e. Hauk Thun 222 u.Muska

RESULTAT