Utställning i Fågeltofta 2006.

 

Den 2 september var det utställning i Fågeltofta. 25 fina välputsade fjordhästar mötte upp för att få en bedömning av domare, Helena Kättström. Vädergudarna var på bra humör och gav oss en varm och härlig sensommardag. Det är alltid trevligast om man kan vara ute med fint väder när man har putsat och fejat med att göra sin häst ren och fin till utställning, pälsglansen syns dessutom inte om det regnar. Det blir givetvis även mer publikvänligt med bra väder, vilket det var denna dag.

 

Dagen började med klass 9, en liten klass med 2 valacker. Klassen vanns av Racersnitt. Med sina 39 p gick han inte vidare till BIS-ringen (Best in show). Tillsammans med sin ägare Susann Ekberg blev han dock inbjuden att deltaga i en uppvisarklass som skulle gå av stapeln senare under dagen.

Klassen för godkända hingstar hade endast en deltagare, Stuteri Uddas Solhems Myckle 225, han uppnådde inte helt oväntat så höga poäng att det hemlighölls till eftermiddagen. Han var alltså välkommen till att tävla om Best in show.

I klassen, ston utan föl, återfanns välkända eleganta damer. I täten för dessa gick Taffsnäs Yackie 3159, visad av sin ägare Frida Matsson. Tätt efter följdes hon av Furubäcks Segra 3164, ägare Christina Nord, från Stuteri Rubin. Vad poängen blev för dessa avslöjades inte då de erhållit 40 poäng eller mer.

Det var fyra stycken ungston födda 2004 som kom för att delta i klassen. Emla som är en moderlivsimport från stuteri Halsnaes, Danmark, gick etta i denna samling.

Till klassen för unghingstar födda 2004 kom 2 stycken livliga unga herrar. Det var två välväxta killar som visades, där Stenrike Spritz drog det längsta strået. Spritz visades av Ylva Larsson. Såväl Spritz som Indro hade ett genrep inför premieringen i Vetlanda. Indro som ägs av Annika Johansson erhöll 38 poäng, Spritz gick vidare till BIS. 

Klassen med ungston födda 2005 var den största klassen för dagen med sju ston. Det var en klass med hög kvalité. Tre av stona fick guld. Först gick Malla, ägare Anna Nord från Stuteri Rubin. På andra plats kom Bettie som ägs av Grönkulla Fjordhäststuteri, båda dessa fick hemliga poäng och gick till BIS-finalen. Annika Johanssons Lina kom på tredjeplats med fina 40 poäng.

Återstående klasser var små med en deltagare i varje. 1-årige valacken Björkhems Ådi fick 36 poäng. I Klassen Ston med föl deltog Sevi, ett sto från Karin Bondesson som numera ägs av Marina Nelin. Sevi fick 39 poäng, hennes stoföl var utställningens enda föl. Stofölet Twix skötte sig alldeles utmärkt och det märktes att hennes ägare hade tränat med sitt föl. Twix visade att hon var en självständig flicka och kunde klara sig bra utan mamma i ringen. Hon fick 39 poäng och med sin ägare var även hon inbjuden till att tävla om uppvisarpriset.

 

I uppvisarklassen deltog tre stycken som blivit utsedda under dagen Susann med Racersnitt, Rebecka Petersson med Blända, Marina med Twix, alla var debutanter i uppvisningssammanhang. Vinnaren av uppvisningspriset gick till Rebecka Petersson som visade det ettåriga stoet Blända.

 

Vid dagens slut bestod BIS-ringen av sju vackra hästar, alla med 40 poäng eller mer. Bakifrån plockades en efter en ut, med början på Bettie, Stenrike Spritz och Solhems Myckle 225 som alla hade erhållit 40 poäng. Nu återstod det fyra ston i ringen och nästa som fick lämna var Furubäcks Segra 3164 med 41 poäng. BIS-trea blev Taffsnäs Yackie med 42 p. 

Tillslut var det själva kårandet av BIS och reserv BIS kvar. Två unga vackra damer med framtiden framför sig. Malla och Emla, vem skulle det bli? Domaren uttryckte sig ungefär så här: ”Idag skulle det kunna vara en fluga som var domare då den ”stickflugan” som irriterat Emla i ringen visste vad domaren ville ha”. Emla stod alltså som slutlig segrare, BIS-vinnare i den hårda konkurrensen som rådde i ringen. Helena uttryckte också nöjet att döma när man ser att aveln gör framsteg då unga individer hävdar sig i konkurrensen med de äldre hästarna i en BIS-ring. Det är ett tecken på att aveln går framåt.

 

Då undertecknande visade Emla så fick jag nöjet att vara kvar längst i ringen vilket var en upplevelse som jag sent kommer att glömma. Med den envisa ”stickflugan” i hasarna trodde jag inte att det skulle gå vägen.

Så här svarade Emlas ägare, som tyvärr inte kunde vara med, när jag ringde upp och berättade om bedriften: ”Attan att det inte regnade i dag”. Så är det när man är bonde i skördetider. Jag tror nog att alla andra uppskattade det fina vädret men det var helt klart en miss av ägaren som aldrig vågat drömma om framgången.

 

Helena brukar påminna om att man ska tänka på att det är samma häst man har med sig i transporten dit som man har med sig hem. Hästen har inte förändrats för att den har fått en bra eller mindre bra kritik av domaren. För mig blev det tydligt då det i första klassen visade sig att Anna-Karins Sivert fick 33 poäng. Denna häst är inte en exteriört perfekt häst men en underbar brukshäst som säkert skänker sin ägare mycket glädje. Han fungerar och används till det mesta, och med sin kusk och ryttare har de framgångar i både ridning och körning.

Pausinslaget denna dag är heller inte att förringa, det talade för vår allsidiga häst som kan vara till glädje för såväl stora som små. Den unga rosa ballerinan Emma Andersson visade upp voltigekonster på hästen Ronja som också var en deltagande häst i utställningen. Ett härligt inslag i utställningen som lockade fram många spontana applåder. 

 

 

                                                                                                              /Emma Larsson