Klubbmästerskapstävlingar i Dressyr.

 

Resultabellen som nollställdes efter SM tävlingarna i somras behövde fyllas på ansåg de som startade i SSFFs dressyrtävlingar den 24 oktober på Ängsgårdens Ridanläggning i Hörby. Eftersom höstens klubbmästerskapstävlingar dessutom fått ställas in då deltagarantalet blev för litet så ingick även Lätt B1 dressrklassen som KM klass.

 

Flera nya ryttare och hästar och även gamla sådana men i nya konstellationer var anmälda, både ringräven Pajas och nykomlingarna Söndergaards Pascal och Sindarve Klara hade nya ryttare på ryggen, vilket var spännande.

 

Anläggningen på Ängsgården är perfekt för våra arrangemang då vi även kan bjuda in stuteriets egna hästar och även deras inackorderingar och därmed dryga ut inkomsten för tävlingarna som annars är allt annat än vinstgivande. Dessutom är det aldrig fel att fjordhästryttarna har möjlighet att titta på lite andra ekipage, både för att se och lära och för att konstatera att vi ligger bra till hästmaterialsmässigt gentemot de lite ädlare ponnyraserna och då främst new forest, den ras som föds upp på Ängsgården. Domaren påtalade också vid flera tillfällen att hästarna var en aning dåligt förberedda för den klass de var anmälda i, många gör snygga ritter och prickar in rörelserna på rätt plats, men i programmen Lätt B och Lätt A, är det inte längre unghästform som gäller utan här skall hästen gå i stadig form. Även övergångarna mellan gångarterna samt visandet av ökningarna slarvas det med. Kloka ord att ta med sig hem och träna vidare på, Rom byggdes inte på en dag och har man ambitioner att tävla i högre mästerskapsklass framöver så är det ganska tuff träning som gäller.

 

 

Klubbmästerskapstiteln i dressyr gick till Lotta Botvidsson från Sjöbo som rider valacken Heike Grönkulla, (ekipaget vann också titeln 2009) och något efter hamnade Ellinor Persson med sitt danskimporterade sto Aadalens Grethe 3394. Ellinor och Grethe tävlade dagen innan i precisionskörning och blev där tvåa i KM klassen och de hoppade även hem KM titeln för fjorton dagar sedan och blev därmed också Klubbmästare och detta i föreningens nyinstiftade mästerskap "Lilla Allrounden", bestående av SM grenarna i Allround minus brukskörning. Grattis båda två!!

 

I klassen för insamlande av SM bonuspoäng, dvs. Dressyr L.A1 blev det seger för Lotta och Heike igen, deras program innehöll just det som efterfrågades, dvs klara övergångar, dessutom gjorde de ett galant galopprogram som också belönades med höga poäng.

 

Text Anette Holmgren Foto Marianne Kihlåker.