Säsongen har startat!

 

Tävlingsvilan är slut för de sydskånska fjordhästarna som den 11 oktober körde igång höstens/vårens kvaltävlingar med en dressyrtävling. Lite tunt i startfältet, men dock fina ritter, alla inom godkänt måttet, trots ny domare som inte sett så mycket fjordhästar förut. Förhoppningsvis kommer det att se lika bra ut på vårkanten, vi vill gärna ha många kvalekipage till sommarens SM och kanske tom NM tävling, drömmen skulle ju vara om vi kunde nå upp till och så småningom även ge de dominerande östgötarna en match om medaljerna!

 

I det lättlätta D.1 programmet som främst är för debutanter startade bara en fjordhäst, förutom de 4 ekipagen från Askeröds Ryttarförening, vår ständige sammarbetspartner. Debuterade gjorde han emellertid med bravur, den endast femårige Heike Grönkulla, (med två NMhästar i stammen finns det dock tävlingspotential, e.Daler 180 u.Sol Grönkulla 3197), med 115 poäng, slog han även ponnyerna och de stora hästarna från ARF.

 

Lotta Botvidsson-Heike Grönkulla. Foto Anette Holmgren

Även i Lätt C klassen gjorde han fina resultat, men lite orutin i galopparbetet gjorde att han fick se sig slagen av Anna Mattson med Lucia. Anna Mattson är sedan ett år tillbaka i fjordhästsammanhang, som efter att ha mist sitt förra fjordsto Wallis (e.Siljar 157), startat om sin fjordhästkarriär. Anna har letat länge efter en fjordhäst med lika stor ridbarhet som Wallis, vilket hon tycker sig ha hittat hos Lucia (e.Furubäcks Inter 191), som dock också har en stor portion egen vilja!

 

Lätt B.1 samlade dagens största startfält och här segrade dagens "grand old lady", Tåghusa Linda (e.Gullmar 34) med sin lillmatte Maria Nilsson i sadeln. Maria rider väldigt prydligt och det är en fröjd att se hennes fina sits och prydliga vägar, vilket också gav utslag i höga poäng hos domaren. Vår rutinerade Pajas, var otroligt laddad och att han också börjar närma sig senioråldern syntes det inte mycket av. Han tycktes se spöken i de flesta av ridhusets hörn och testade verkligen sin ryttares tålamod! En andraplacering blev det i alla fall. Tredjeplaceringen knep Marie Svensson med Saga 3158, också ett ekipage som börjar klättra uppåt i placeringarna och glädjande nog gärna även tävlar i hoppning. Även här gavs höga poäng för snygg och prydlig sits.

 

Prisutdelning i Lätt B. Fr v. Maria Nilsson-Tåghusa Linda, Josefin Hägglund-Pajas och delvis skymd Marie Svensson-Saga. Foto Ingela Nilsson

Lagom till kvalklassen bytte mor och dotter Nilsson plats i sadel på Tåghusa Linda, men Ingela fortsatte att rida henne lika trevligt som dottern och kunde därför även här slå konkurrenten Josefin och Pajas, eftersom Pajas trots att han redan varit inne och checkat läget i ridhuset inte alls var övertygad om att de otrevliga spökena försvunnit. Det är härligt att se att han trots åldern är så pigg och fräsch, även om Josefin nog gärna sett att han visade upp den här sidan på framridningen istället!

 

Förhoppningsvis så kommer våra yngre hästar och deras ryttare att avancera uppåt i klasserna, just nu har vi väldigt hög medelålder på de hästar som går Lätt A programmen, och det hade känts betryggande med lite tillväxt. Lite så där på skvallerfronten kan vi ju berätta att Camilla Fors har skaffat sig ett treårigt sto som framöver skall få komplettera hennes Silje. För den fjordhästfrälste är det verkligen roligt att ryttare som hon och Anna Mattson kommer igen och satsar vidare i fjordhästsammanhang, och då verkligen letar efter fjordhästar som de tror har kapacitet att ta dem tillbaka till de lite högre klasserna och kanske framöver ett SM deltagande.   Text Anette Holmgren