Årets första dressyrtävling

 

Det var en härligt vacker vårdag, den 14 april 2012, då dressyrkommittén anordnade dressyr på Ängsgården utanför Hörby. Vi hade ett ovanligt stort startfält, hela 20 ritter på fjordhästar och några ridponnyer från anläggningen. Kanske var det den medlemsundersökning som vi gjort angående föreningens tävlingar och hur de ska läggas upp som engagerade våra glada medlemmar att gå man ur huse med sina fina fjordhästar. Nytt var att för att få ihop tävlingen måste ryttarna hjälpa till eller ta med funktionärer. Detta fungerade bra, men kan bli ännu bättre!

 

 

 

Det är ju ingen som vill lämna hästen hemma för att vara funktionär, så det gäller att alla hjälps åt efter bästa förmåga. Alla uppgifter klarar ju inte ryttarna, så en stor eloge ska ges till de heltidsfunktionärer som kör många mil och kommer och lägger en solig lördag på att skriva, räkna och organisera. Ni är guld värda! Ett alldeles speciellt omnämnande förtjänar vår allt-i-allo funktionär Maries pappa Klas, som är hästskötare, insläppare, sjukvårdsassistent och förste däckbytare, allt efter behov!

 

Den första klassen, LD:1, lockade rekordmånga starter, 7 st. att jämföra med 1 förra gången. Vi tog bort spärren som fanns tidigare så nu kan alla som vill rida oavsett hästens ålder och tidigare resultat. Detta program innehåller ingen galopp, vilket gör att alla kan vara med och träna på tävlingsmomentet i lugnt och ro. Många av de anmälda var unghästar som fick en fin erfarenhet av sin första tävlingsplats. Vann klassen gjorde Marita Hansson på 4-åriga Gulmåras Trolla med 65,00% efter en fin och prydlig uppvisning.

 

LC:1 hade ett mindre startfält och efter en strykning blev det fyra varav tre fjordhästar. Detta program var nytt i våra sammanhang och visade sig fungera bra då det innehåller både raka vägar, volter och serpentiner samt lite övergångar och halter. Denna klass vanns av Anna Mattsson och Elliot på 72,69%, som för dagen lyckades reda ut sina galoppfattningar precis i rättan tid.

 

Vi la in en prisutdelning mellan klass 2 och 3 för att inte unghästarna skulle behöva vänta så länge när det nu var så många starter. Tyvärr var olyckan framme under det ganska lugna ärevarvet då underlaget släppte för flera hästar och ett ekipage gick omkull, vilket resulterade i en ryttarskada. Ryttaren togs snabbt omhand och kunde med foten i högläge inspektera resten av startfältet från första parkett. Kamratliga som fjordhästfolk är fick hästen, som var oskadd, genast låna en ryttare som gjorde en förtjänstfull insats i nästa klass med endast en kort stunds framridning.

 

 

Övriga ritter i LB:1 var av god klass och som segrare stod slutligen Camilla Fors med sin Yena på 67,24%. En miss i protokollen gav alla ryttarna i klassen några poäng för lite på en koefficient. Eftersom felet inte uppmärksammandes förrän efter tävlingen står resultaten fast då ryttare enligt TR själv ska kontrollera och protestera inom 30 min om resultaten ska kunna ändras. Då det blev fel på alla så hade inte placeringarna påverkats annat än att sexan och sjuan blev lika placerade. Men nu har vi lärt oss att man alltid ska kontrollera sitt protokoll så fort man får det!

 

Saga

 

LA:1 bjöd på två fjordritter och denna gången var det Marie Svensson och Saga som stod för den bästa ritten och stod som segrare med 58,94%. Kul att föreningen har två ekipage på denna nivå och tittar man i de tidigare klasserna har vi många fina på tillväxt som kommer och slåss i toppen snart. Roligt var också att våra fjordhästar står sig bra mot de mycket fina och rutinerade ridponnyerna som var med utom tävlan. Det går framåt för fjordhästen och vi tackar alla medverkande och ser med glädje fram emot nästa tävlingstillfälle!

 

Foto: Marita Hansson och Marie Svensson.

Resultat