Avrostning och provapå hoppning tillsammans med SSFF. 2016-03-12

Vårprogrammet hos Södra Skånes Fjordhästförening inleddes 12-13 mars med hoppträning hos Kate och Magnus Jacobson på Västerstad Stables. Magnus har tränat fjordhästekipage i ett par år nu, bla SM vinnarna Elin Holmgren och Sol Grönkulla 3197,  och är själv GP ryttare med placeringar i svår hoppning, han har också stor erfarenhet att förbereda och utbilda hästar till unghästchampionat. Kate är GP ryttare, Hunter Equitation Rider och utbildare av Hunters.

10 hästar och 9 ryttare hade anmält sig till träningshelgen som var upplagd så att dag ett var det fokus på markarbete och på söndagen var det dags att träna på att hoppa hel bana. Ekipagen grupperades efter erfarenhet, allt från dem som hoppat enstaka hinder hemma till mera rutinerade som redan tävlat en del. Allra mest rutin tillsammans hade Manner och Ellen Almqvist SM vinnare 2014.

Först ut på lördagsmorgonen var Kajsa med Ceron och Anette med Terne Gutt. Svårigheterna började direkt med att de fick hoppa på volt i såväl trav som galopp, efter ett par rundor var volterna inte längre kantiga eller äggformade utan både Terne Gutt som kanske är lite mera rutinerad och Ceron skuttade runt med den äran! Hoppa serie tyckte Ceron var riktigt drygt, men efter att fått hänga på Terne Gutt så fattade han snabbt hur det skulle gå till. Kate som inte är så fjordhästvan imponerades stort över hästarnas förmåga att alltid vilja göra rätt och förstå saker väldigt snabbt.

I grupp två hoppade Susanne med Ellie,  Elin och Etna Grönkulla 3453 och Emmy med Röke (korsn fjord/nordsv), tre ekipage med lite mera rutin.  Ellie fick träna på att vänta litegrann då det är en ruskigt fartglad tjej. Etna har ju lite rutin i benen trots att hon de sista åren jobbat i sportkörningsbranschen och varit mammaledig och Röke och Emmy var väldigt trevliga att se tillsammans.

Efter ett kort middagsuppehåll var det dags för Frances och Wilmer samt Marita med Aprilia Frö 3522. I denna gruppen var den Aprilia som stod för lite mera rutin och kunde vara ett bra stöd till Wilmer. Både Wilmer och Aprilia har fina resultat på löshoppning och treårstest, men det är inte lika med att uppsutten löshoppning per automatik skall fungera, eftersom löshoppning kräver att hästen skall vara uppmärksam på det som händer på marken. Aprilia hoppade dock även uppsuttet väl och när Wilmer väl fått klart för sig vad som gällde var han inte sämre han. En kommande karriär som allroundhäst kanske?

Efter två återbud pga hälta och lastningssvårigheter så var Elin och Selene Grönkulla 3523 enda ekipage i sista gruppen. Selene har ju litegrann att brås på då mamma Sol har vunnit SM 3 ggr och har 2 bronsmedaljer på NM och dessutom en pappa som tävlat NM. Planen för Selene är unghästchampionatet i hoppning dit hon redan är kvalad, så här blev det tuff ridning. Passet avslutades med att ekipaget fick dra på med några rejäla omhoppningssvängar!

På söndagen inledde Emmy och Röke tillsammans med Elin och Selene. Rutinerat och snygga rundor av två fokuserade ryttare. Banan var rytmisk och inbjudande och hästarna gjorde väldigt väl ifrån sig.

I grupp två huserade denna dagen Anette och Terne Gutt och Susanne och Elli. Terne Gutt stöttade sin ryttare på bästa sätt, trots att matten med åren blivit lite höjdrädd, Elli protesterad först lite eftersom hon inte fick dra iväg på egen hand. Men hon rättade sig strax efter Susanne och sista rundan var både rytmisk och harmonisk!

Efter middag var det dags för Ceron och Kajsa och Marita och Aprilia. Aprilia hoppade väl, med bra rytm och framåtbjudning. Ceron var dock dagens kung! Från noll till hundra skulle man kunna säga! På lördagen fick han hänga på efter Terne Gutt och på söndagen hoppade han bana för egen maskin!

Dagens sista ekipagen var väl de som hade mest rutin i bagaget. Elin hoppade Etna och hade Ellen och Manner som sällskap. Tyvärr så tog inte de andra ryttarna  ( eller vanligt fotfolk heller för den delen) chansen att även titta på andras ritter. Här fanns det att lära! Efter att ha hoppat banan så bjöds det på tuffa omhoppningssvängar! Väldigt roligt att se! Manner har övervintrat väl och Etna visade att hon också vill och kan!

Helgens tränarpar var väldigt entusiastiska och alla fick nånting med sig hem att arbeta med. De var väldigt positiva till de samarbetsvilliga fjordhästarna.

Förhoppningsvis blir det en efterföljare till helgen som anordnades av Västerstad stables i samarbetet med SSFF.

2 22